Over Ons
Onze Reis naar Pure Honing
Imkerij Heerjansdam is ontstaan uit de liefde voor bijen en de natuurlijke zoetheid die zij ons bieden. Wij streven naar een duurzame manier van imkeren en produceren honing die niet alleen lekker is, maar ook goed voor de wereld. Onze bijen zijn onze vrienden en wij zorgen voor hen met een grote toewijding.
Het jaar door staat geheel in teken van de bijen en een natuurlijke manier van het houden van bijen.
Gebruik van zuren en bestrijdingsmiddelen wordt niet toegepast en de bestrijding van de varroamijt vind geheel op natuurlijke wijze plaats. We laten de bijen in symbiose leven met de mijten waardoor ze zich op natuurlijke wijze leren weren tegen deze beestjes.
De volken die we hebben worden in het voorjaar gevangen uit zwermen die geschept worden in de omgeving van Heerjansdam. Deze zwermen zijn ontstaan doordat de volken ( wilde of van andere imkers ) groot worden en zich gaan splitsen. Deze zwermen zijn een deling van het volk waarnaa ze vertrekken met ongeveer 20.000 bijen. Nadat de zwermen geschept zijn ondergebracht in een nieuwe kast, zullen ze weer uitgroeien tot een volwaardig volk van 60.000 bijen en ons voorzien van verse honing.
In de zomer hebben de meeste volken de honingkamers kunnen vullen met honing waarna deze leeggehaald kunnen worden. Door het verwijderen van de honing hebben de bijen geen wintervoorraad meer. Om te zorgen dat de bijen altijd voldoende honing hebben als voorraad zal geslingerd worden voordat alle nektar uit de natuur weg is, zodat de bijen nog een goede wintervoorraad kunnen aanleggen.

Proef de Verschil!
Onze honing wordt per standplaats apart geslingerd.
Omdat de bijen in een straal van 1,5 km rond de kast vliegen, zal de honing per standplaats net een iets dandere samenstelling hebben. Dit is te merken in de geur, kleur EN smaak.
Dit maakt onze honing zo uniek.
Door het jaar heen is er een verschillend aanbod van de bloemen, en de afgegeven nectar. Hierdoor verschillen onze honing soorten ook per batch door het jaar heen.
Een garantie dat de honing van vorig jaar, of vorige maand hetzelfde smaakt als degene die in augustus geslingerd wordt kunnen wij niet geven.
Dit is het voordeel van het werken in kleine batches op natuurlijke wijze.
Van bij naar pot
De bijen verzamelen bij de diverse bloemen in een staal van 1.5km rond de kasten nectar.
Deze nectar heeft een vochtpercentage van ongeveel 80%. De andere 20% zijn stuifmeel en diverse natuurlijke suikers in wisselende verhouding ( fructose, glucose en maltose).
Na binnenkomst in de kast stoppen de bijen de nectar in de cellen van de honingzolder. Hierna zal de nectar ingedikt worden tot het vochtpercentage onder de 20% is gekomen. Wanneer de bijen er aan toe zijn, zal de honing verzegled worden; een klein dekseltje was wordt opde honing gelegd. Hiermee is de honing verzegeld en opgeslagen voor latere tijden.
De honing die wij slingeren is "koud geslingerd".
Dit houdt in dat wij de honing van de kasten afhalen en verder niet verwarmen of verhitten.
Verwarmde honing loopt wel makkelijker de ramen uit, alleen kan boven de 45 graden Celcius degraderen en zullen de goede enzymen en mineralen hun kracht verliezen. Een reden te meer om de honing niet te verwarmen.
Mocht u honing in de thee willen doen, laat dan de thee eerst afkoelen tot onder de 40 graden. Dan blijft de honing zijn kracht behouden.

Controle van de ramen
Bijen halen nectar van de bloemen. Dit bestaat uit 80% water en 20% suikers.
Deze nectar wordt vermengt met enzymen van de bijen en ingedikt tot er minder dan 20% water overblijft. Hierna mogen we het honing noemen.
Wanneer de honing de juiste dikte heeft dekken de bijen de honing af met een deksel van was. Hiermee is de voorraad opgeslagen voor de winter.
Wanneer een heel raam is voorzien van deksels is dit raam klaar om geslingerd te worden.

Verwijderen van de bijen
Alleen een raam zonder bijen kan meegenomen worden naar huis. De bijen die op het raam zitten zullen verwijderd worden met een zachte bezem of door hard op het raam te slaan.
Door de schok die door het raam gaat zullen de bijen loslaten en in de kast vallen.
Bij er verwijderen van de ramen uit de kasten zorgen we er altijd voor dat er voldoende honing achter bijft voor de bijen zodat ze niet verhongeren.

Ontzegelen van de ramen
Eenmaal thuis gekomen worden de deksels van de cellen afgehaald.
Wanneer de ramen dun zijn uitgebouwd kunnen we de deksels verwijderen met een ontzegelvork.
Zijn de ramen dik uitgebouwd, zoals bovenstaand, kunnen we met een scherp met de zegels wegsnijden.
De honing die in de weggesneden raat zit laten we uitlekken en kan nog worden geconsumeerd.

Slingeren
De ontzegelde ramen worden in de slinger gezet. Dit is ronde ton waarin een mand rond draaid. In deze mand kunnen 12 ramen in één keer gezet worden.
Wanneer de mand gaat raaien word de honing tegen de wand van de ton geslingerd waarna de honing naar beneden druipt. In de onderkant zit een kraan zodat de honing gedoseerd de slinger kan verlaten.

Zeven
Tijdens het ontzegelen van de ramen blijven er altijd wat kleine stukjes was aan de honing kleven.
Deze stukjes komen tijdens het slingeren in de honing terecht.
Wanneer de honing uit de slinger loopt komt deze eerst in een dubbele zeef terecht. Hiermee zorgen we er voor dat de honing vrij is van wasdeeltjes.

Vullen
De gezeefde honing wordt eerst opgeslagen in een emmer zodat alle luchtbelletjes uit de honing kunnen borrelen. Na een week te hebben gestaan kan de honing in potten worden gedaan.
Dit doen we middels een emmer waar een snijkraan in zit, Hiermee kunnen we goed de hoeveelheid honing bepalen, zonder veel te morsen.