Raathoning

Raathoning, de elite tussen alle honing!

Raathoning is honing op de meest pure vorm, exact hoe de bijen het hebben gemaakt voor ons. Het bestaat uit de zeshoekige cellen van bijenwas die de bijen zelf hebben gebouwd. 

In het voorjaar worden een aantal raampjes in de kasten gehangen met een klei strookje kunstraat. 
Deze raat is van 100% was, maar omdat het door onze handen vastgepakt moet worden dikker dan wat de bijen zelf bouwen. 
Aan dit stukje raat bouwen de bijen zelf naar beden met eigen was totdat het raampje helemaal vol is.  Hiernaar kunnen de bijen de raat vol stoppen met nectar, honing en uiteindelijk verzegelen. 
En juist deze verzegeling toont aan dat de bijen zelf deze honing heeft gemaakt, 

Wanneer een raam helemaal verzegeld is kan deze gesneden worden en geconsumeerd.

De was is  eetbaar en smelt niet. Diverse mensen snoepen alleen de honing uit de was, terwijl anderen de raathoning op de boterham of croissant smeren. Dan kan de was ook volledig gegeten worden. 

Het maken van de raathoning is voor de bijen een beste klus. Het kost veel energie om de wasplaatjes te maken, en daarvan de raat te boetseren. Dit is de reden dat wij onze bijen maar een paar ramen per jaar laten maken waardoor de opbrengst beperkt is. 

In de zomer wordt de raathoning geoogst en in de bakjes gestopt. De voorraad is beperkt. 

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.